Izmenjava Poljska

2.9.06

Se vedno Gdansk

Danes sem se zbudila sama od sebe ob sedmih, nevem zakaj se mi to ne zgodi takrat ko moram v bolnico.
Spet je lep soncen dan(jeee!) in do zdaj sem si ogledovala mesto, napisala sem mesic kontaknima osebama , ki so jih meli tu in smo se dobili v mestu, sta mi pokazala se vec stavri ki jih lashko vidim in smo se pokovarjali, setali po mestu in sli pojest zapiekanko je ful dobra. Goisa in Piotr sta morala zdaj zal v bolnico, ker delata neko raziskovalno in sta obljubla profesorju da prideta danes popoldne.
No jas sem zjutraj sla skoz mesto, ful je turisticno in imajo polno stojnic z jantarjem, k pa je ce mene vprasas ful drag. Polno kje nemskih turistov in restavracij s "frische fisch" :)
Hiske so grajene opecnato in s takimi precnimi tramovi.
Glavna ulica je DÅ‚uga ulica ali dolga pac skupaj z dolgim trgom, ki pa niti nista tak dolga, tam je mestna hisa glavnega mesta, gdansk ima namrec dva centra, glavno in staro mesto. Danes sem sla na vrh stolpa in vidla gdansk navzol notri pa je razstava, kak je zgledal gdansk vcasih, ko je bil svobodna drzava Gdansk in nelatere stbari, ki so jih meli lpomembni ljudje noter. Med drugim tudi kak je zgledal Gdansk ko je bil cist porusen. No pogledali smo se posto, kjer so se 1. septembra branli uporniki in je niso hteli dat, ocitno je le bla proslava vceraj tam, zerjav, ki so ga imeli v srenjem veku za dvigovanje tovora(2000kg) in je deloval na clovesko silo, in fuuuuuuuuuuul veliko cerkev sv. Marije, ki ima noter astronomsko uro, baje so jo restavrirali in naj bi delovala ampak danes ob dvanajstih nas je kopica turistov buljilo tam not in ni blo nic. je pa ful lepa , sem slikala ampak moj telefon ma bolj majckene slike, kaze pa vse cas in datum, astroloska znamenja in ma polno figuric, ki naj bi potem delale vse zivo. Cerkev lahko sprejme 25,000 ljudi! in je res huge, ceprav je bla seveda pozgana in vse in je zdaj samo restavrirana. Zdaj grem se v Olivo del mesta in potem jutri bom sla verjetno se v Sopot, na plazo, mogoce celo z ship taxijem, z ladjo.
Vcerajsni blog sme mogla na brzino koncat pa ni preec pregledan in ma ful napak. POl sem si misla tudi, da verjetno to o zgodovni itak vsi veste razen mene (hihi in blaza:) Mami ce bi rada mela jantar zares mi poslji mesic, in v kakem cenovnem razredu (od150 zl naprej) . Nasla sem najbolj kicast magnetek.
aja se vec in vec ljudi v zoknih s sandali...juk!
No Lp!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home