Izmenjava Poljska

1.9.06

Prvi semptember, Gdansk (1939)

Zveni znano? Vceraj sem se sele zvecer ko sem prisla k sebi spomnila da je danes ze petek in da sem se zmenla z Anio da mi rezervira hostel v Gdansku, da grem pogledat ta vikend...Hitro ni kaj.
Sem sla sat hitro in zjutraj se mi zacuna ni blo tesko vstat, zdaj ko mam novo posodo sem si skuhala celo kavo... jee. Cela vesela grem v bolnico, tam pa ni blo prav nic za pocet , mojega zdravnika ni blo iz neznanega razloga, na porodnistvu je bla ena doktorca ko je bolj tecna pa me je kr skenslala. No sej vseeno, hvala bogu za lonely planet ker sem vceraj zvecer pac vse prebrala o Gdansku o potovanjih z vlaki, kolko vlakkov je dnevno tja in na keri internetni strani dobis vozni red (Lonely je zakon!) Sem sla v bolnico pogledat na net in sem ugotovila da je zadnji ob 12:17 tak da sem kr spicla od tam. Nic sem se spakkirala v rukzak in sla na postajo in po petih urah voznje in 300 km prils aiz meglenega in dezevnega Pozana V lep in soncen Gdansk. Vmes sem brala se zgodovino poljske in se spomnila kalina: NASTEJTE VZROK IN POVOD DRUGE SVETOVNE VOJNE!!!! VZROK: revnost nemcev po prvi sv. vojni, inflacija, brezposelnost, nestrpnost do bogatih zidov, in karizmaticni hitler POVOD: napad nemske vojske na poljsko pristanistce v Gdansku! Aaa... tocno se mi je zdelo znano. in danes je prvi september (iiiii) proslave v cast pricetku II.sv. vojne seveda ni:)
Sem brala se ostanek zgodovine, ki je nismo prebrali z a in ma, in se malo bolj razumem to poljsko, mislim da si bom kupla tudi lonely planet o Sloveniji:) Recimo stalinov k... za katerega smo rekli da ga nemarajo.... se bolj mi je logicno... Ko je rdeca armada premagovala nemce in jih potiskala nazaj na zahod, so se pred varsavo ustavli, poljaki so se borili sami in nemci so jih stotalkali, res celo varsavo so zrusli do tal, nemci pa so cakali cez reko v Pragi (del mesta) in so jo potem "osvobodili" ko je blo vse v rusevinah, stalin je htel da se pobijejo vsi odporniki. No na te rusevine so jim potem podarili to precudovito palaco.. PKiN, valda so bli jezni...
Dobro, dalje po Golobovem modelu sem prila v mesto ob 5ih, sla do stud. doma,pol pa v mesto na sprehod, je ful lepo in zelo spominja na Amsterdam ker ma iste hiske, vecina arhitektov pa je blo tudi nizozemskih. Evro je tu vreden vec(3.89 zlotov) turisti pa so v glavnem nemci. Malo sem si pogledala zdaj pa je tema in me je malo strah, nevem ce naj grem sama na pivo :) Ne upam prevec hodit naokrog.
Na neonatologijo se nisem sla pravijo da je super ampak mi je ena zdravnica zadnjic rekla da morem s svojim mentorjem prit (khm). Moj mentor naslednja dva tedna stazira na porodistvu:)
mi bo sou internet.. lepe [pozdravcke!!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home