Izmenjava Poljska

19.8.06

Potovanje z A in MA

Poljska izmenjava torej.
Kako je prislo do te izmenjave, mislim da vecina ve, je zamenjava za mehiko. Zakaj sem jo prestavila iz julija na pozni avgust in september je logicno, 21. julija se je rodila Ela, moja necakinja.
Tako sem se postarana v teto, po superski cagi v Mariboru v petek (hvala vsem prisotnim, MARBOR! :) in intenzivnem ciscenju ljubljanskega stanovanja v soboto (pridne smo!), v ponedeljek skupaj z novopecenima babico in dedkom odpeljala proti Sentilju in naprej.
Z a in ma smo skupaj potovali teh zadnjih 6 dni in prevozili vecino spodnje polovice Poljske.
Potovanje z avtom je predvsem dosti drugacno od mojih obicajnih potovanj, prinese marsikatero prednost in tudi kaksno slabost. Predvsem moras razmisljat drugace, kot ce si samo z nahrbnikom in vezan na vlake in avtobuse. Z avtom si lahko zmisljujes kje bos ustavil, v kerem mestu bos spal, predvsem pa nisem se nikoli prisla v mesto in iskala za prespat tako, da sledim znakom "GRAND HOTEL" :)
Prvi vecer smo po prevozenju Slovaske sklenili, da prespimo se na tej strani meje in smo se ustavili v Zilnice, ker so imele na karti EUROATLAS eno zvezdico. Ker ima eno zvezdico tudi Maribor se nam je zdelo, da mora bit to vredu.(MARBOR!) V Zilnicah smo sli jest in na pivo, na sprehod in nocni ogled mesta, in res je bla vredna svoje ene zvezdice, kako pa zgleda je ovekovecil ati na kakih 150 slikah.:)
Naslednji dan po zajtrku se jutranji ogled po zajtrku, da vidimo ce je se kaj za videt in ce so odprte trgovine, potem pa dalje na pot.
Ta vzorec ogleda mest nam je prisel v rutino in tako smo izvedli vsa obiskana mesta.
En kos je treba cez Cesko in tam je res vse cesko, ceprav sem si po obeh ceski in slovaski zmislila rek: Ce je se kaj bolj ceskega od ceske je to Slovaska...:) Ne vzet grdo,nimam nioc proti nobeni od njiju, se pa pozna da je Slovaska slabse razvita, da stvari niso do te mere porihtane kot na ceskem, sej ne da so tam neki ful ampak ok.
Nas prvi cilj na Poljskem naj bi bil Krakow, pa smo se na poti peljali mimo Ośwęcim, kar je poljsko ime za Auschwitz. Smo si sli ogledat, vreme je bilo turobno vzdusje pa tudi, zares neprijetno, s tem da je auschwitz majhno taborisce s zidanimi hisicami proti Birkenau delu taborisca, ki je nastal kasneje in ima zeleznico kar direkt na sredino, zavzema 175 hektarjev, in vse kar vidis so dimniki in lesene barake. V krematoriju smo naleteli ravno na skupino ortodoksnih zidov s copki, vsi nekje mojih let, ki so se ponosno slikali skoraj v peci, ogabno, pac malo smo razmisljali, res pa je , kot je rekla mami, da se dosti tega dogajalo tudi drugje, pa niso imeli vsega tako skrbno popisano in urejeno kot nemci, zato se pac ni zvedlo... Njihovi popisi in zbiranje ter razvrscanje stvari od bogih zapornikov je neizmerno. vse ima napis stevilko in oddelek kamor spada.
Ta izletek nam je vzel dobre tri ure in po njem si zares izcrpan, smo sli jest dobro poljsko hrano v gostilno Pod lipami in sicer Żurek (kisla juha, v katero dajo al krompir al pa klobaso) Bigos(nekak kot segedin golaz, kislo zelje z mesom) in Żywiec (pivo).
Nekje do vecera smo prisli v Krakow in skoraj po cudezu nasli art hotel Niebieski (nebeski), ki je imel v logotu goloba in je na Flisacka ulica, kar je v bistvu splavarska, kuj ob reki Visli.
Smo skocli na tram do mesta, si ogledali cudoviti trg (Rynek Głowny), Marijino cerkev in vse ostalo, jaz sem sproti v avtu ze citala iz knjige kaj imamo za videt in pol smo sli te zgradbe pogledat, potem pa na vroco cokolado in sarlotko (al nekaj takega) kar je njihova sladica, izgleda pa kot topla jabolcna pita s sladoledom in smetano.. mnjam...:) Nasa sobica je bla taka lusna mandsarda, ko doma... seveda so meli brezplacni wireless po celem hotelu ampak mi nismo meli racunalnika...:ęśż
Zjutraj smo sli spet nazaj v mesto pogledat njihov Grad in palaco, uspeli smo najt tudi knjigarno, da sem si kupla Lonely Planet Poland, ker je bla ta knjiga iz knjiznjice prevec butasta in ker bom se itak cel mesec tu, ki se je ze do zdaj izkazala za ful koristno. Malo smo se sli po mestu in potem proti Wrotsławu, ki je bil naslednji na nasem planu. Skapirali smo da nam ne bo uspelo pogledat in Wrotsława in prit v Poznan do vecera, zato sem jaz prestavla svoj prihod za en dan. Po istem kopitu smo nasli hotelcek, v avtu ze prebrali kaj imamo za videt, se sprehodili po mestu, pojedli se piroske, ki so kot neki veliki tortelini, spili pivo ali dve in spat. Wrotsław je podoben Krakowu samo v pomanjsevalnici, ni nas tak navdusil kot krakov, je pa lep. Ugotovili smo, da je vecina Poljskih mest prakticno na novo zgrajenih po drugi svetovni vojni, in so vsa ta "stara mesta" dobre rekonstrukcije tega kar je bilo.
Naslednji dan je bil ze cetrtek in mi proti Poznanu. Cesta tu gor je precej slabsa in smo bli kar veseli, da se nismo tega lotili prejsnji vecer, jaz sem poiskala svoj studentski dom, kjer imam sobo 1113 v enajstem nadstropju skupaj s nizozemko lotte, ki je pa se nisem videla. Moja skupina od izmenjav je namrec ravno v cetrtek odpotovala v Krakow, in ker tega nismo vedeli oziroma smo zvedeli prepozno se jim nisem pridruzila, poleg tega sem ravno bila v Krakowu, zato smo v cetrtek prisli v poznan in se potem odlocli da gremo skupaj se do Warsave. Poznan je ful luskan in mislim da bo fajn tu, v petek zjutraj pa smo krenli proti warsavi. Kar dolgo smo vozili , ker je za razliko od prejsnejga dne skoz nekaj dezevalo in tudi cesta je bla polna tovornjakov in obupna. Prebrali smo vse o Warsavi in del poljske zgodovine da postavimo vse na mesto. Po sprehodu skozi stare mesto, ki je spet obnovljeno po vojni, in pivu, smo si ogledali se gromozansko stavbo, ki jim jo je podarila "mama Rusija" in jo po besedah lonely planeta poljaki sploh ne marajo in ji pravijo slon v cipkah ali stalinov k**** :) Zares je ogromna in impozantna stavba, notri sta dva muzeja in kino, ogromno poslovnih prostorov in uradno ime je Pałac Kultury i Nauky ali palaca kulture in znanosti. Poleg ogleda s terase smo lahko bli danes prica tudi zares kulski razstavi o odkrivanju casa:)
Po ogledu mesta na drugi strani Visle, ki se imenuje Praga smo sli se na sprehod v park in potem sta me a in ma peljala na z. postajo. Tu so se nase poti locile (joj kak poeticno), po 6 dneh in priblizno 1000 fotografijah(vecina v pravi svetlobi). Sta me v tem casu ze dvakrat klicala, nazadje iz Katowice med pisanjem tega dolgega posta. Jaz sem sla z vlakom Berlin-Warszawa express, seveda v drugi smeri, do Poznana nazaj v mojo sobico. Se vedno nimam druzbe, mam pa koncno internet, da sem vam lahko opisala nekaj od stvari iz zadnjih dni.
Naucili smo se nekaj poljskih besed, v bistvu pa se lahko s tistimi, ki ne znajo anglesko poskusas zmenit kar v slovenscini, par besed ti ze rata, najbolje da so cimbolj arhaicne, te nekako bolj razumejo:) se najbolj sta smesna napisa wyazd in wjazd od katerih je prvi izhod drugi pa vhod. s tem da se prebere y kot i in j kot u.
okej ne da se mi vec sem ze utrujena, rada bi se eno pivo spila pa ne smem v tem kompjuter sobi :)
LP in obljubim da bojo naslednji posti krajsi...:)

2 Comments:

Blogger Ka said...

Juhu! Super! Zelo zanimivo in tudi pisanje je vredu (zgleda je ok tipkovnica ;)). Koncno vec novic od vas (a in ma se nista doma). Berem, da vas skoz spremlja pivo! Faus ;) Aja, pa vedno ti uspe dobit fin direkten naslov za bloge. Kul. Lupcke ***

10:15 AM  
Blogger Blaz said...

Haha. Če je kaj bolj češko od Češke, je to Slovaška. hahaha!

Berem malo z zamikom, ker bil odsoten, no, pa saj bom prebral vse.

LP od mene tu doma!

9:50 AM  

Post a Comment

<< Home